Wat is Osteopathie?

 

“Find it, fix it and leave it alone – A.T. Still”.

 

Ons lichaam bestaat uit verschillende systemen zoals spieren, gewrichten, organen, bloedvaten, zenuwen en hormonen. Deze systemen kunnen elkaar beïnvloeden en zijn voortdurend in beweging. Functioneert één systeem niet naar behoren, dan kan dat consequenties hebben voor andere systemen met mogelijk klachten als gevolg.

 

Osteopathie is een manuele geneeswijze die gericht is op het herstellen van de beweeglijkheid en functie in en tussen bovenstaande systemen en ziet de mens als een geheel. De osteopaat is deskundig opgeleid om de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van jouw lichaam te beoordelen en te behandelen.

 

Wanneer iets in het lichaam niet goed beweegt, jij niet meer kan compenseren en er klachten worden ervaren, onderzoekt een osteopaat met zijn/haar handen het bewegingsverlies in bovenstaande systemen en legt hij/zij verbanden in relatie tot jouw klacht. De klachten en de plek waar de osteopaat behandelt zitten daarom niet per se op dezelfde plek, in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding.

De behandeling richt zich vervolgens op het verlichten, wegnemen of voorkomen van lichamelijke klachten waarin herstel van beweeglijkheid, verbetering van doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen erg belangrijk is. Op die manier biedt osteopathie voor tal van klachten een adequate oplossing.

 

Ben jij benieuwd wat osteopathie voor jou kan betekenen, heb jij (onverklaarbare) klachten of wil je preventief werken aan jouw gezondheid? Neem contact met mij op voor meer informatie of maak alvast online een afspraak.

 


Uitleg over osteopathie en samenwerkingen bij RTL 4


Mijn werkwijze:

 

Intake

Tijdens het eerste consult start ik met een intake, deze duurt altijd 60 minuten. Ik zal vragen stellen om jouw klacht(en) zo goed mogelijk in kaart te brengen. Deze informatie gebruik ik als leidraad voor mijn verdere onderzoek.

 

Onderzoek

Vervolgens onderzoek ik jouw klacht(en). Omdat jouw lichaam als eenheid functioneert en alle systemen met elkaar verbonden zijn, zal ik niet alleen het gebied onderzoeken waarin jouw klacht zich openbaart. Het onderzoek keert elke behandeling terug, omdat ik wil weten welke systemen jouw klacht mogelijk nog meer beïnvloeden.

 

Behandeling

Op basis van jouw medische voorgeschiedenis en de gevonden resultaten uit het onderzoek stel ik samen met jou een behandelplan op.

 

Hoe werkt het?

Tijdens de behandeling werk ik met mijn handen en richt ik mij op het herstel van de beweeglijkheid en functie van alle structuren in jouw lichaam. Ik maak daarbij o.a. gebruik van manipulaties, mobilisaties, rekken van spieren en bindweefselstructuren en het verbeteren van de doorbloeding op basis van mijn kennis van de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie .

Het doel is jouw klachten te verlichten en/of te laten verdwijnen door de oorzaak van jouw klacht te behandelen en het zelf genezend vermogen van jouw lichaam te stimuleren.

 

Resultaat:

Hoe acuter de klacht, hoe sneller er resultaat geboekt kan worden. Vaak al binnen 1 tot 3 behandelingen.

Indien jouw klachten al langer aanwezig zijn, is jouw lichaamsbalans meer verstoord en spreekt het voor zich dat er meer behandelingen nodig zijn. Na 3 behandelingen osteopathie moet er verbetering merkbaar zijn. Als de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert of stagneert, zal ik samen met jou zoeken naar andere mogelijke oplossingen voor je klacht.

 

Doorverwijzen:

Wanneer mijn onderzoek daartoe aanleiding geeft, kan het zijn dat ik jou aanraad om contact op te nemen met jouw huisarts/specialist of dat ik adviseer om (ook) een andere therapeut/discipline te raadplegen.

 

Persoonlijke visie:

Mijn behandelingen kenmerken zich door een individuele en persoonlijke benadering. Jouw klacht én jij staan centraal. Alles in jouw lichaam staat immers met elkaar in verbinding.

Ik houd van een no-nonsense aanpak: ik leg jou graag uit wat ik aan het doen ben en wat de relatie is tussen jouw klacht en andere systemen in jouw lichaam.