Blijvende klachten na COVID-19, wat nu?!

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 10:24

Peter (49) komt bij mij op consult in verband met kortademigheid en vermoeidheid drie maanden na het doormaken van corona. Zijn klachten worden maar niet beter en sporten lukt al helemaal niet.

Ook Sophie (21) heeft corona gehad en komt op advies van de fysiotherapeut bij mij in de praktijk voor stekende pijn in haar flank die optreedt bij forse inspanning tijdens het handballen.

Heb jij milde of ernstige corona gehad en ervaar je nog altijd klachten? Je bent niet de enige!

Het is bekend dat een deel  van de patiënten na het doormaken van de ziekte langdurig last blijft houden van klachten als vermoeidheid en kortademigheid. De middenrifspier (diafragma) kan hier een belangrijke rol in spelen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het coronavirus het diafragma beschadigt. Het virus veroorzaakt ontstekingsreacties en littekenvorming in het diafragma, die hierdoor verzwakt. Met onder andere als gevolg: kortademigheid en vermoeidheid.

 

Het diafragma is onze belangrijkste ademhalingsspier en heeft betrekking op belangrijke levensprocessen zoals ademen, het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide, de werking van ons hart, het functioneren van de boven- en ondergelegen organen en de drukverhoudingen tussen borstkas en buik, wat van groot belang is voor rompstabiliteit.

Het diafragma is verbonden met andere spieren en organen, hecht vast aan de onderste ribben en de onderrug en wordt aangestuurd door een zenuw afkomstig uit de nek.

Het goed functioneren van het diafragma is dus essentieel in het verhelpen van lichamelijke klachten zoals nekpijn, rugpijn en buikklachten én ook bij kortademigheid en vermoeidheid!

 

In mijn handelen als osteopaat ben ik altijd gefocust op het herstellen van bewegingsverliezen, zodat jouw lichaam weer kan functioneren als geheel. Voor patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 werk ik daarom vooral op jouw middenrif en borstkas voor een optimale functie van jouw diafragma en longen. Ook je bloedvaten, lymfevaten en bindweefselstructuren zullen door de behandeling beter gaan functioneren.

 

Osteopathische behandeling na het doormaken van COVID-19 gaat uitstekend samen met Fysiotherapie. Waar nodig wordt overlegd met de fysiotherapeut om jouw herstel te bespoedigen.

 

Inmiddels zijn Peter en Sophie allebei klachtenvrij binnen 2 tot 5 osteopathische behandelingen.

Sophie kan weer voluit handballen en ervaart geen steken meer in haar zij.

Peter traint op dit moment nog onder begeleiding bij de Fysiotherapeut en kan binnenkort zijn eigen sport weer oppakken.